Letnja škola srpskog jezika i kulture

Program letnje škole

 

časovi, druženje, zabava, igre, ples, posete, ekskurzije

Serbonikina letnja škola sastoji se iz dva glavna dela:

1) Časovi srpskog jezika

Časovi jezika u učionici održavaju se radnim danima, od ponedeljka do petka, od 10 do 13:30. Uključuju generalno učenje srpskog jezika, učenje novih reči, vežbanje govora, vežbanje gramatike ukoliko je potrebno, igre i debate.

Časovi su planirani u koordinaciji sa vannastavnim aktivnostima, kako bi vas pripremili za sve posete, izlete i druženja. Na taj način ćete najviše dobiti od njih. Na časovima ćemo govoriti o iskustvima koje doživljavate i pomoći vam da naučite najvažniji vokabular o toj temi. Na taj način ćete biti spremni da pratite govor izvornih govornika i učestvujete u razgovoru, to jest da razumete i da komunicirate bolje.

 

Raspored časova u učionici od ponedeljka do petka isti je svakog dana:

 

     • 10-11:30 čas jezika
     • 15 minuta pauza za kafu
     • 11:45-13:15 čas jezika

Fruška gora

Fruška gora je planina, nacionalni park i popularno mesto za izlete i šetnje u prirodi. Poznata je po  prelepim vinogradima, starim šumama i 17 manastira koji su izgrađeni od 15. do 18. veka. Ići ćete sa profesorom kao pratiocem i sa svim potrebnim informacijama.

SALAŠ

Salaš je regionalni naziv za farmu ili seosko domaćinstvo. Danas su mnogi salaši pretvoreni u restorane koji čuvaju ambijent starih vremena. Videćete stare kuće sa pokućstvom iz 19. veka i probati lokalnu, domaću hranu po tradicionalnim receptima.

KOLO

Kolo je tradicionalni grupni ples, koji nastavlja da živi među ljudima. Ako odete na bilo kakvu proslavu ili festival, imaćete priliku da pokažete svoju veštinu. Naučićete osnovne korake na našem kursu i imaćete priliku da zaigrate u stvarnom životu.

2) Vannastavne aktivnosti (aktivnosti van učionice)

Poslepodne i tokom vikenda imamo mnogo aktivnosti, posete i izlete. Tada ćete imati priliku da slušate različite izvorne govornike i da koristite jezik u životnim situacijama, uz pomoć kada je potrebno.

Imaćete priliku da prepoznate strukture i reči koje ste naučili na času kada ih čujete u realnim razgovorima, te da ih  i sami koristite u različitim kontekstima.

Vannastavne aktivnosti uključuju šetnje, izlete, odlaske u kafiće i restorane, časove plesa, posete muzejima i vođene ture, a pre svega razgovor na srpskom i slušanje govornog srpskog jezika u prirodnom kontekstu.

ROŠTILJ

Roštiljanje je jako popularna zabavna aktivnost u Srbiji. Vikendom sve miriše na pečeno meso. Probaćete srpske pljeskavice i ćevape pečene u našem dvorištu.

KAZAN

Kazan je mašina u kojoj se proizvodi rakija. Imaćete prilike da vidite kako se peče domaća rakija, probaćete naš proizvod i ponećete jednu flašu kući.

KOTLIĆ

Uz roštilj, kotlić je još jedno popularno jelo koje se kuva napolju. To može biti riblja čorba ili gulaš. Za kuvanje je potrebno nekoliko prijatelja i sati.

Okvirni plan vannastavnih aktivnosti

 

 • Dolazak i smeštaj

Preporučeni dan za dolazak je subota ili rano u nedelju. Žurka za dobrodošlicu je u nedelju, a to je nešto što ne želite da propustite! 🙂

 •  Dolazak i prva nedelja
nedelja Žurka za dobrodošlicu. Dočekujemo goste, družimo se i gostimo u porodičnoj kući Jelića, pričamo i upoznajemo se u neformalnom okruženju, pre nego što počnu časovi.
ponedeljak
Dobro došli u Mitrovicu!  Popodnevna šetnja po gradu. Razgledamo grad i upoznajemo najvažnija mesta.
utorak Muzika: učimo srpske pesme i ples
sreda Muzej Srema: Priča o istoriji ove regije. Razgovor sa istoričarima u  muzeju i šetnja po gradu. 
četvrtak Muzika: učimo srpske pesme i ples
petak Umetnost i zanati: Demonstracija tradicionalnih umetnosti i zanata. Razgovor sa lokalnim umetnicima i slikarima.
subota Ekskurzija: Fruška Gora, Sremski Karlovci, Petrovaradin
nedelja Šetnja po gradu i opuštanje. Opciono: odlazak na bazen ili u spa, veče u kafani ili na salašu, ples i muzika u stvarnom životu.

 

 • Druga nedelja
ponedeljak Gradska biblioteka: Razgovor o književnosti. Kreativna radionica i jezičke igre.
utorak
Muzika: učimo srpske pesme i ples
sreda Stari Sirmijum: Rimska tura po gradu. Poseta Carske palate i drugih Rimskih spomenika. Čas istorije i razgovor za ljudima iz Muzeja Srema.
četvrtak Muzika: učimo srpske pesme i ples
petak Galerija Lazar Vozarević: Razgovor o srpskom slikarstvu i umetnosti. Kreativna radionica i jezičke igre.
subota Ekskurzija: Šuma, umetničke galerije u Šidu, manastir, vinarija.
nedelja Završna zabava: Roštilj ili kotlić u porodičnoj kući Jelića, živa muzika sa gitarama uz vatru. Mogući dan za pečenje rakije.

 

Kada planirate putovanje kući, imajte na umu da je završna zabava u nedelju u stvari kulminacija kursa. Do tog momenta već smo se upoznali i postali prijatelji, pa je zabava uz vatru i živu muziku garantovana. Možete planirati da odete u subotu ili nedelju, ali je verovatno bolja ideja da ostanete malo duže i ostavite put za ponedeljak.

Napomena: Moguće je da se plan i raspored aktivnosti malo promene ako bude potrebno.

Ne zaboravite!

 

Kada pakujete kofer, uz svoje lične potrebe, imajte na umu i naše predloge:

PASOŠ

Morate imati pasoš sa sobom. Obavezno kontaktirajte svoju ambasadu u Srbiji, ili Srpsku ambasadu u vašoj zemlji, i saznajte validne informacije o dolasku u Srbiju. Mogući su posebni zahtevi zbog epidemije Covid-19.

KUPAĆI

Obavezno ponesite kupaći kostim! Možete uživati u sunčanju pored reke Save, ili plivati u Savi. Možete ići na zatvoreni gradski bazen. Takođe je moguće posetiti bazen sa termalnom vodom ili spa centar.

DŽEMPER

Kontinentalna klima može imati tople dane i hladne noći. Bez obzira na godišnje doba, ponesite i laganu i toplu odeću, jaknu ili džemper. Ali bez brige, ako nešto i zaboravite, možete ovde kupiti.

PATIKE

Ponesite udobnu obuću, na primer patike! Budite spremni za hodanje po gradu i kratke šetnje po planini, kao i za aktivnosti u dvorištu. Ako želite da se doterate za večernji izlazak, ponesite i nešto fino.

formular za prijavu

Serbonikina letnja škola 2023.

Koji je vaš nivo srpskog jezika?

Pol

Smeštaj

5 + 15 =

Ako formular za prijavu iz nekog razloga ne radi, molimo vas da se prijavite direktno. Pošaljite svoje odgovore na sva ova pitanja na adresu [email protected] – hvala vam puno!

Prijava
Zaboravljena lozinka
Unesite Vašu imejl adresu ili korisničko ime i mi ćemo Vam poslati uputstvo za poništavanje lozinke.